top of page
Zoeken

Waarom Iyengar yoga?

In tegenstelling tot de wijdverspreide opvatting over yoga als een soort ontspannende gymnastiek, leert Iyengar yoga je als geen andere yoga om diepgaand en met volledige toewijding je bewustzijn te ontwikkelen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. De basis voor deze weg naar heelheid en volledige vrijheid is de beoefening en het aanleren van de yogahoudingen (asanas). De focus ligt op sequensen van houdingen, de juiste uitlijning van elke houding en het leren aanhouden van de houdingen. Het langer aanhouden van de asanas komt trouwens vanzelf naarmate de geest klaar is om naar binnen te kijken en daar in een stille mediterende conditie komt.

Hulpmiddelen als dekens, riemen, blokken en stoelen maken het bovendien voor elke beoefenaar, ongeacht leeftijd of conditie mogelijk om een houding te ervaren. Herstellende houdingen leren je om te recuperen en herstel toe te laten. Elke les eindigt met een oefening in totale fysieke ontspanning in samenhang met mentale alertheid. Ademhalingstechnieken (pranayama) leer je gaandeweg, bij de beoefening van de houdingen, maar ook als een discipline op zich.

Binnen en dankzij al die acties en ervaringen leer je steeds beter je aandacht en concentratie te richten en te spreiden, ontwikkel je fysieke, mentale en emotionele balans, kracht en souplesse. Je ontdekt de connecties tussen lichaam, geest en hart. Je ervaart op welke hindernissen je steeds opnieuw botst en hoe je ze gaandeweg kan overwinnen. Je leert je eigen levenskracht voelen en beheersen. Elk van ons heeft een kern van goddelijkheid in zich, een verborgen parel die we door yogabeoefening afstoffen, terug zichtbaar maken en opnieuw laten schitteren. Ga dus voorbij de vormen van de dag en ontdek rozentuin na rozentuin. Of zoals BKS Iyengar zei: "Yoga allows you to find a new kind of freedom that you may not have known even existed" (yoga geeft je de kans om een nieuw soort vrijheid te ontdekken waarvan je het bestaan zelfs niet kon vermoeden)

bottom of page